Contact:

anneliesvanmilt@gmail.com

06 - 415 06 212

Anne Lies van Milt / Praktijk voor Zelfregulatie, Lichaamsgerichte Trauma Behandeling | Methode Peter Levine
18456
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-18456,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive
 

Methode Peter Levine

METHODE PETER LEVINE

Somatic Experiencing® is een methodiek voor traumabehandeling ontwikkeld door Dr. Peter Levine. Hij baseerde zijn theorie op wetenschappelijk onderzoek en observaties van dieren in het wild.

Hij vroeg zich af hoe het kan dat dieren in het wild regelmatig met de dood bedreigd worden en hier vrijwel geen traumatische gevolgen van ondervinden. Terwijl mensen al na één heftige gebeurtenis daar hun hele leven last van kunnen houden. Dr. Peter Levine ontdekte dat dieren instinctief weten hoe zij de overgebleven energie die vrij komt bij overlevingsgedrag kunnen reguleren en ontladen.

Hoewel mensen dezelfde regulatie-mechanismen hebben als dieren, worden deze mechanismen vaak beperkt of geblokkeerd door ons rationele denken. We houden ons bijvoorbeeld groot of zetten door en onderdrukken zo onbewust onze instinctieve reacties. Gevolg hier van is dat (overlevings)energie niet gereguleerd of ontladen wordt en vast blijft zitten in het lichaam. Dit kan voor posttraumatische stress symptomen (oftewel trauma) zorgen.

De behandeling is er op gericht om op zorgvuldige wijze, de in het lichaam opgeslagen overlevingsenergie (alsnog) gedoseerd te ontladen. Na elke, meestal subtiele ontlading ervaren mensen vaak een afname van hun stress-symptomen en zo kan geleidelijk de rust in geest en lichaam terugkeren.